Видове хляб от цял ​​свят

Видове хляб от цял свят

По света има много различни видове хляб. Въпреки че тази статия не е предназначена да бъде изчерпателно ръководство за хляба, тя ще предостави преглед на основните разлики между всеки вид. Следващият път, когато сте в магазина за хранителни стоки, опитайте някои нови видове. Може да откриете нов фаворит за нула време.

Фокача хляб

Видове хляб от цял свят - Фокача

Фокачата е плосък хляб, който е направен от мая и вода. Повечето фокачи се пекат във фурна и имат конвекционен ефект, което позволява равномерно готвене. След като тестото е готово, то трябва да се разточи и да се постави върху лист за печене. Трябва да се върти, за да се осигури равномерно готвене. След пет до десет минути тестото трябва да е готово. Трябва да се намаже със зехтин и да се поръси с люспеста сол.

Хлябовете фокача често се характеризират с регионални различия. Някои региони на Италия имат фокачи, които са уникални за района. Например, венецианската фокача се обработва със саламура преди печене, докато фокача барезе от Пулия е направена от твърдо брашно и покрита с розмарин и маслини.

Френски орехов хляб

Видове хляб от цял свят - френски орехов хляб

Френският орехов хляб е вкусен, сладък и месест вид хляб. Често се прави с пълнозърнесто брашно и орехи и има златист или тъмен цвят. Обикновено се пече на питки и е страхотно с масло, меки сирена и колбаси.

Хляб Pumpernickel

Видове хляб от цял свят - Pumpernickel

Хлябът Pumpernickel е уникален вид хляб, който произхожда от Вестфалия, Германия. Този хляб се приготвя от деветдесет процента едро смляно ръжено брашно. Хлябът е тънък и хрупкав и обикновено се продава на квадратни питки. Резените са с размери около 11 см на 8,5 см. Резените са с дебелина 5 мм.

Въпреки че повечето хляб с пумперникел произхождат от Германия, има версии, направени в Холандия и Дания. Тези версии се продават в супермаркетите. Често се сервират със скъпи ордьоври, като хайвер.

Наан

Видове хляб от цял свят - Наан

Наан е вид хляб, който се прави от пълнозърнесто брашно. Отличителната му текстура идва от процеса на печене и малкото количество използвана мая. Докато наанът се прави най-често в Индия, той е популярен и в Индонезия и Мианмар. Видовете наан и методите за приготвяне са много различни. В Мианмар, например, наанът често се сервира с овнешка супа или варен грах.

Naan произхожда от Индийския субконтинент и Централна Азия. Докато терминът “наан” обикновено се свързва с индийската или пакистанската кухня, сега се среща по целия свят и е популярен и в някои западни страни. Наан обикновено се прави с пшенично брашно и гхи, но може да съдържа и малко кисело мляко. Хлябът традиционно се пече в тандур и се сервира топъл с гхи. В Индия наан често се използва за загребване на къри, а понякога има и пълнеж.

Фугас

Видове хляб от цял свят - Фугас

Хлябът фугас е универсална закуска. Може да се сервира със супи или нарязан на сандвич. Също така се комбинира добре с кремообразни гювечи и ястия с паста. Може да се направи предварително и да се съхранява до един ден на плота. Хлябът Fougasse традиционно се прави със зехтин и местни билки. В по-топъл климат се използва масло. Евреите в южната част на Франция традиционно правят фугас с мляко по време на Шавуот, празник, който символизира чистотата на Тората.

Хлябовете фугас се предлагат в много вкусове и често са пълнени с различни видове храни. Във Франция, например, хлябът фугас може да бъде напълнен с различни сирена, маслини, ядки или пържени плодове. Можете също така да намерите сортове с други съставки, като шунка, бри и рокфор.

За още интересна и полезна информация, свързана с хляба, посетете сайта на българската фирма за хляб Симид.