Рай(е) за всеки дом

Райето – този отколешен символ на моряшките фланелки и луди приключения по вода, е един от най-популярните принтове не само в модата, но и в интериорния дизайн. При цялата си простота раираният десен може да придаде на интериора чисто нов и оригинален вид.

Например вертикално разположените райета на стената визуално „повдигат“ помещението. За още по-голям ефект раираните стени могат да се допълнят от не по-малко раздвижен под. И най-малкото антре ще изглежда просторно, ако десенът на подовото покритие включва интензивно райе.

Освен визуалното разширяване на помещението, „моряшкият“ принт може да изпълнява и друга функция. Райето е способно да придаде на интериора по-голяма строгост и сдържаност, или обратно – да се превърне в оригинален акцент, правещ помещението по-колоритно и изразително.

Така например, ако целият интериор е издържан в спокойна, неутрална цветова гама, яркото раирано подово покритие може да стане не само „сърцевина“ на дизайна, но и да смекчи излишната лаконичност и строгост, което позволява създаването на повече топлина и уют.

Струва си да отбележим, че раиран интериор може да се създаде не само с традиционното редуване на цветове. Ако използвате дървени дъски за стенно покритие, също ще се получи ефект за „ивици“, но за сметка на текстурата, а не краските. От друга страна, и чрез цветни комбинации можете да постигнете оригинални решения. Например при оформлението на банята създайте райета от плочки с еднакъв релеф, но различни цветове.

При това можете да използвате два контрастни цвята или по-голямо количество бледи оттенъци. Не бива да забравяме, че райето може да украсява не само стените и пода, но и другите предмети от интериора. В магазините ще откриете доста интересни варианти, започвайки от раирани мебели и завършвайки с врати на жизнерадостни ивици.

А разнообразието от аксесоари смайва с мащабите си: салфетки, покривки, завеси, посуда и най-различни джунджурии внасят в дома лятно, морско и заразително добро настроение!