Топ 5 съвета при шофиране по заледени пътища

Сега сме в периода на странното време. Всеки ден навън е различен сезон и това влияе по-някакъв начин на пътните условия. Поледиците са най-често срещани в момента и всеки шофьор трябва да знае как да шофира в такива условия. В тази статия ще може да научите 5 съвета при шофиране по заледени пътища.

Качествени зимни гуми

Зимните гуми е задължително да се поставят на автомобила в периода от края на октомври до средата на ноември. Това не е прищявка на някого, а си има цел. Дори и да не вали сняг, то нужда от зимните гуми има. Пътят през нощта се залежда и в ранните часове на деня е опасно да се шофира. Ако няма и слънце, което да разтопи този тънък, но опасен слой лед, то цял ден ще е трудно и опасно за каране на кола.

Спазване на дистанция

Дистанция трябва да бъде спазвана дори и когато по пътя няма лед. Тя е мярка за сигурност от този, който шофира пред вас. Ако пътят е заледен, то дистанцията трябва да бъде още по-голяма, защото спирачният път се увеличава и вие трябва да имате време да реагирате, ако стане нещо непредвидено.

Ограничението за скорост не е случайно

Спазването на ограниченията за скорост са задължителни и всеки шофьор, трябва да е наясно с това. Няма никакво значение какви са пътните и атмосферните условия навън… щом има поставен знак за ограничение, то трябва да бъде спазвано. Комбинацията между нужната дистанция и правилната скорост е гарант за безопасно шофиране, което не предполага да се случат някакви сериозни произшествие.

Заледен път и малка видимост

Ограничената видимост също е много опасна при шофирането особено ако пътят е заледен. При ниска видимост е добре да карате бавно, с пуснати фарове и аварийни светлини, за да може да се знае, че на пътя има кола. Не предприемайте изпреварвания, защото те са много рисковани и много бързо може да се случи нещо лошо.

Пътна помощ при авария на пътя

Ако се случи така, че колата ви поднесе или пък се ударите в друга кола, то трябва да има на кого да се обадите за помощ. Вариантите не са много, а най-сигурният са услугите от страна на пътна помощ София. Вие ще може да бъдете изтеглен и репатриран до желано от вас място или пък може да бъде отстранена всяка една повреда на място, която е по силите на мобилния екип дошъл на място.