Български музикални хитове, възпели риболова със своите текстове и видеа

Риболовът заема централно място в българските хроники на поп-фолка и е възпят подобаващо чрез текстовете и клиповете на песните на някои от най-популярните родни изпълнители от този жанр. Ритмите се въртят вече с години и все още имат своите фенове, които ги пускат в колата или още по-често – край язовира докато мятат въдици и се надяват на добър улов. В тази статия сме събрали класиките от този тип музика и не само, за които риболовът е поставен на заслужен пиедестал. Вижте кои са те. Едва ли ще има изненади, но си струва да се види.

Ивана – 100 патрона

Тук риболовът има по-скоро сюжетна функция. Във видеото се вижда как главният герой лъже, че отива за риба, но всъщност кръшка на своята дама на сърцето. Опитите му да се покаже като голям рибар са неуспешни, защото след като купува жива риба от магазина забравя да махне цената и така цялата му схема бива разкрита. За жалост така и не става ясно дали отнася въпросните 100 патрона ако бъде хванат в крачка.

И ловец съм, и рибар съм

Няма какво да се лъжем – тук още докато четохте името на песента се сетихте за мелодията. Може би дори сте започнали да си я тананикате. Откровено просташка и показваща пренебрежително отношение към закона, тази песен може да се приеме за химн на бракониерите. Ние не я харесваме особено, нито пък тях, така че от наша гледна точка всичко е съвсем нормално.

Бедни ми рибарю

Повечето от вас може би не познават тази стара градска песен. Тя е доста тъжна, но много красива и с хубав текст. Можете да ѝ се насладите – наистина си струва да проследите любовната история между двамата герои на песента.

Охридското езеро

“Рибари, стари другари, огън си вечер палеха….” – тази песен ни отвежда към спомени за вечери с приятели, които със сигурност не искаме да забравяме. Изключително красив и прочувствен текст. Някои хора биха казали, че това е пиянска песен, но за нас е доста тъжно, че тя се разглежда в такъв контекст просто, защото масово се слуша на маса.

Рибари

Една прекрасна песен от плочата на “Балкантон” с името “Песни за Каварна”. Текстът е чудесен и носталгичен за морския град, а част от припева гласи “…а с риба са лодките пълни”.

Вярваме, че в този материал намерихте нещо за себе си, независимо дали харесвате поп-фолк или по-различна музика.

Всичко за рибарят от Наслука