Доставка на цветя у дома – Лилава детелина / Oxalis rubra

За лилавата детелина / Oxalis rubra

Едно прекрасно градинско цвете, което спокойно може да гледате и у дома в саксия, е лилавата детелина или Oxalis rubra, която е известна със своите красиви лилави цветове и непретенциозния си нрав. Съвсем спокойно вече може да си го поръчате и у дома от някой магазин за цветя онлайн с доставка до вратата на дома или офиса ви. Растението се характеризира с това, че съществуват, както едногодишни, така и многогодишни видове.

Листата на това красиво декоративно цвете, са разделени на от три до десет или повече кръгли, сърцевидни или копиевидни листенца под формата на венче, като всички листенца са равни по големина. Повечето видове, както и обикновената детелина си имат по три листенца, и дори при тях и самата форма е близка до тази на зелената детелина.

От къде да поръчаме

Когато си купувате лилава детелина от близкия магазин за цветя, или се каните да направите поръчка за доставка на цветя, е добре хубаво да разучите как се отглежда дадено цвете, това не важи в случая само за лилавата детелина. Голямото предимство на интернет е, че може да поровите в колкото можете повече сайтове за градинари, и тогава да се „върнете” в магазина и да заявите поръчката.

Как се отглежда

По принцип този вид растение обича прохладния въздух и влажната почва, докато се развива. Подходяща почвена смес за растението се получава от 2 части мъх, 1 част глинеста почва и 1 част пясък. Непряката слънчева светлина е най-подходяща, но расте и при по-слаба светлина. Каквито и грижи да полагате, растението понякога може да изглежда болно и някои от листата му да падат. Случи ли се това, вероятно е знак, че то е „изморено”, ето защо е добре да го оставите да си почине известно време.

Детелините са луковични растения и имат нужда от покой от време на време. Ограничете поливането. Като при всички луковични растения, оставете листата да изсъхнат сами. Не махайте листата преди да са станали напълно кафяви.

Това растение се среща по целия свят, може би с изключение само на области от полярния кръг.