Как да изберем компютър за офиса

От какво трябва да се ръководим при избора на офис компютри? Дори и различните офисните компютри да използват различни конфигурации, според вида на дейността, която развива конкретната фирма, то съществуват някои общи принципи, на които трябва да обърнем внимание. Нека видим кои са те.

Надеждност

Съвременните офис компютри работят по 10 или повече часа на ден без прекъсване. В същото време някой случаен провал може да унищожи резултатите от труда и дори да парализира работата на всички в офиса. Ето защо експертите съветват да изберете компоненти, които да гарантират безпроблемна работа. Разбира се, това съвсем не означава, че трябва да изберете продуктите на най-известните марки. Можете да заложите и на не толкова популярни брандове, важното е качеството на продуктите им да е добро.

Дизайн

Добре би било вашите офис компютри да бъдат един и същ вид, за да изглеждат еднакво. Това винаги прави много добро впечатление на посетителите. Ако някой клиент посети фирма, където всички компютри на служителите са различни – някои от тях с цветни кутии, други – не, то това със сигурност няма да допринесе за издигането на имиджа на фирмата. Разбира се, абсолютна еднаквост може да се постигне само чрез закупуване на всички компютри в една партида, а това понякога е невъзможно. Но като се има предвид, че дизайнът на продуктите на отделните производители често съвпада до най-малките детайли, не е трудно да се намери прилично решение.

Функционалност

Офисният компютър трябва да осигурява леко и комфортно изпълнение на работните задължения. Способността за надграждане също е много важна, при това не само за офис компютри, но и за всеки друг компютър. Но в офиса трябва да бъде възможно това да става с минимум средства и максимум бързина. Ето защо, избирайки офис компютри, трябва да проверите наличността на свободни слотове за памет, PCI слотове, IDE или SCSI слотове на системната платка. На гърба на кутията е хубаво да има и USB конектори – те са много полезни за свързване на различните видове офис техника.