Какво оборудване за рафтинг ми трябва?

Оборудване за рафтинг

Когато отидете на рафтинг, ще ви е необходимо много различно оборудване. Ще ви трябват сал, персонално плаващо устройство,  костюм и каска, наред с много други предмети. Прочетете, за да научите повече за всяко оборудване. Ще обсъдим няколко от най-важните неща, които трябва да купите. Освен това не забравяйте да вземете кърпа, за да изсъхнете след това.

Избор на плавателен съд

Има много фактори, които трябва да имате предвид при избора на сал. Безопасността, преносимостта, капацитетът за съхранение и теглото са важни съображения, както и оценката за тиха вода. Всеки плаващ с лодка има различни нужди, от водене на куче със себе си до пространство за носене на хладилна чанта. В тази статия ще разгледаме някои от най-важните аспекти, които трябва да имате предвид при избора на сал. Ако нямате отговор на тези въпроси, не се отчайвайте. Има много налични салове и ние ще ви помогнем да направите избор.

Изборът на правилното персонално плаващо устройство (PFD) е важен за безопасността и комфорта. Най-удобният PFD е този, който пасва правилно. Има определени цветове, които са одобрени от бреговата охрана в ЕС, САЩ и Канада. Въпреки че цветът до голяма степен е лично предпочитание, регионът, в който планирате да практикувате рафтинг, също трябва да се има предвид.

Избор на неопренов костюм

Изборът на правилния неопренов костюм за вашето рафтинг приключение е от съществено значение, за да се стоплите и да удължите сезона на гребане. Избирането на грешния обаче може да доведе до лошо изживяване и връщане. В крайна сметка дебелината и стилът ще зависят от вашите специфични нужди и сезонния температурен диапазон на реката. Освен това трябва да имате предвид бюджета си.

Избор на сух костюм

Ако планирате да ходите често на рафтинг, ще искате да изберете сух костюм, който отговаря на вашия тип тяло. Някои сухи костюми са проектирани да се носят два или повече дни. Това не е непременно нещо лошо. Винаги можете да използвате сухия си костюм и за гмуркане. Но преди да купите такъв, има някои неща, които трябва да знаете. По-долу са изброени някои съвети за избора на правилния сух костюм за вас.

Избор на спасителна жилетка

Спасителната жилетка е специална част от вашето рафтинг оборудване, която ще спомогне най-много за вашата безопасност. Тези надуваеми жилетки ще предотвратят потъването, ако случайно паднете във водата. Затова, не я пренебрегвайте и изберете възможно най-качествената.

Каска

Каските за рафтинг обикновено са много леки и комфортни, и се захващат под брадичката. Тяхната цел е да предпази главата ви от удари, ако паднете във водата. Ако сте суетни, няма нужда да се притеснявате, тези каски се предлагат във всякакви модели и цветове така, че да изглеждате безупречно дори по време на рафтинг.

Ако набавянето на рафтинг оборудване ви се струва нелека и досадна задача, може да се обърнете към специален клуб, който да организира приключението ви. Например, Адвенчър нет – един от най-предпочитаните рафтинг клубове в България, предлага не само великолепни маршрути, но и цялото оборудване, което ви е необходимо.