Платове за покривки: характеристики, видове, препоръки за избор

Платове за покривки: характеристики, видове, препоръки за избор

Първоначално използвани само при специални поводи, по-късно покривките се превръщат в традиционен домакински артикул. Правилно подбраната за покривка материя може коренно да промени целия интериор на една стая.

Според задължителните изисквания, покривките се делят на ежедневни и за специални поводи. Независимо от предназначението си, те трябва да отговарят на определени изисквания: повишена плътност, устойчивост на разкъсване, запазване на формата, да не изискват специални грижи, да запазват цветовете и шарките дълго време. Съвременната текстилна индустрия предлага широка гама от тъкани за покривки. В допълнение към традиционните естествени материали, смесените са с отлично качество.

Най-често използвания естествен плат е памук. Но при закупуване на такава покривка, винаги трябва да се взема по-голям размер, да се отпусне дължината с поне 10 см, защото се свива при пране.

Ленените покривки са атрактивни и издръжливи, екологични и с устойчив цвят,но скъпи и изискват специални грижи. Ленът също се свива и към търсената дължина трябва да се прибавят 10-15 см.

Копринените покривки се използват при тържествени случаи. Освен, че е скъп, платът също изисква внимателни грижи.

Синтетичните тъкани са устойчиви и издръжливи на износване. Не избледняват бързо, лесно се почистват, подходящи са дори за екстремни условия. Но трябва да се пазят от огън, например цигара, която ще направи дупка в покривката. За открити маси могат да се използват винилови покривки, защото издържат на негативни природни условия. Но не стават за празнични случаи.

Покривките от смесени тъкани имат предимствата и на естествените и на синтетичните тъкани. Свойствата зависят от процента на определен вид влакно.Не се набръчкват, лесно се перат, не се страхуват от агресивни почистващи препарати, но не абсорбират добре влагата.

На пазара има материи, състоящи се от полиестерни и памучни конци. Структурата на плата е деликатна и плътна, не натрупва мазнини, замърсявания и лоши миризми по повърхността. Обикновено такива покривки са импрегнирани, имат уникална структура и са в много цветове и форми.

Има и тъкани за покривки с тефлоново покритие. Обикновено те се срещат в заведенията за бързо хранене. Почистват се с препарат и влажна кърпа.

При избор на покривка за дома, трябва да се отчете дали ще е ежедневна, в какво помещение ще се ползва, какви трябва да са цветът и нейната форма. Подборът на покривка трябва да е съчетан с интериора в стаята. Ако решите сами да си ушиете покривка, то цветът на материята трябва да се съчетава със съдовете. Ако те са пъстри, добре ще е избраната тъкан да е едноцветна. Може да се подбере цветът на покривката според този на щорите или на водещите мебели в помещението.

За ежедневна употреба са по-подходящи едноцветни тъкани. За специални и тържествени поводи е добре те да са ярки, с декоративни елементи. Трябва да се отчита повода, по който се канят гости. Ако е Коледа, ще подхожда красива червена покривка.

И като заключение да кажем, че покривката може да се покрие с настолна пътека. Предназначението й е да се пази основната покривка от замърсяване и да служи за декорация на масата. Тя може да промени даден стил и да направи масата по-тържествена.