Искам да закупя апартамент в София. Какво трябва да знам и търся?

Покупката на жилище в голям град като София може би ви се струва лесна задача, но това далеч не е така според мнозина. Това, че градът е столица, голям по размери и има много квартали в никакъв случай не улеснява нещата, а дори затруднява всеки търсещ собствен дом.

имоти в софия

В град като София човек има голям потенциал за развитите и именно затова много от нас се насочват именно към него. В тази статия ще стане на въпрос за това как лесно и бързо да открием точното жилище за нас в София, от кого да потърсим помощ и за какво трябва да сме внимателни.

Какво трябва да знаем за пазара на имоти в София?

На пазара за имоти в град София участниците и от двете страни са ужасно много и всеки гледа своят интерес, защото ако собственият интерес е на заден план, то покупката или продажбата ще е трудна. Много са тези, които продават апартаменти и много са тези, които търсят. За да сте от печелившата страна трябва да сте много наблюдателни, внимателни и същевременно находчиви.

Ако вие сте сигурни в това, което търсите и сте по-настъпателни спрямо предлагащите имоти, то със сигурност това ще доведе до положителни резултати. Когато разговаряте с някого в офис за продажба на имоти е хубаво да имате едно наум, че за тях продажбата е водещото нещо и парите, които ще бъдат взети след нейното реализиране. Винаги ще има нещо скрито от вас и след време ще го осъзнаете.

Трябва ли предварително да имаме представа какво търсим?

Преди покупката на каквото и да било нещо е хубаво човек да има някаква представа за него. Когато пазаруваме в някой супермаркет си правим списък с продуктите, които трябва да вземе и точно така е добре да си направим списък с нещата, които искаме да има в жилището, което търсим. Задаването на критерии ще помогне с отсяването на жилищата, които не отговарят на изискванията. Такива критерии могат да бъдат:

– цена на жилището;
– неговата големина;
– района, в който се намира;
– вида на отопление;
– обзаведено ли е то или не;
– и още много други…

Ако по всяко едно от тези неща вие си дадете представа кое точно е добро и изгодно за вас, то търсенето и покупката след това ще са много по-лесни. Не е нужно да задавате кой знае какви критерии, тъй като по време на търсенето ще видите много апартаменти и след това ще се наложи да ги сравнявате и така да изберете най-доброто за себе си и семейството ви.

Колко пари да отделим за такъв тип покупка и решение ли е тегленето на кредит?

Да се определи сумата, която да бъде отделена за такъв тип покупка няма да бъде лесна задача. Всеки знае, че по-високата сума може да е от значителна помощ, тъй като цените в днешно време не са никак ниски. Това обаче в никакъв случай не означава, че трябва да отделяте твърде много пари, защото винаги може да се намери нещо много по-добро на по-ниска цена.

да теглим ли кредит за жилище

Доколкото до това дали трябва да се тегли кредит, то всеки има различно мнение по въпроса. Ако мислите, че ще се справите с връщането на този кредит и няма да имате финансови затруднения във времето, то може да се възползвате от такъв, за да купите своят апартамент. Ако обаче смятате, че връщането му ще бъде проблем за вас и семейството ви е хубаво да потърсите жилище, което отговаря на финансовите ви възможности.

От кого да потърсим помощ с покупката на жилище в София?

Помощта при покупка на собствено жилище е изключително важна. Нужно е да се посъветвате с някого, който скоро е минал през всичко това и има някакъв пресен опит и знания, които ще бъдат от помощ. Също така може да се допитате до ваши по-възрастни роднини за всичко, което не ви е ясно, за да не сгрешите с нещо и след това да съжалявате за решенията си.

Може да потърсите и професионална помощ, която ще намерите в офиси за покупка и продажба на жилища. Има много компании за изкупуване на имоти, които от своя страна знаят как точно върви пазара и цените. Такава помощ никога не е излишна, но знайте, че такъв тип консултации в офиси или компании са платени. Това обаче не трябва да е фактор, защото ще има какво да научите и всичко ще ви бъде полезно.