Каква кола да си купим за градски условия?

Ако живеете в голям град, то несъмнено ви е нужна кола, с която да вършите своите ежедневни задачи като например отиване до работното място или на покупки. Със сигурност ще има хора, които ще кажат, че може и без автомобил, но това не е така и нужда от него има.

В днешната статия ще разберете какви са опорните точки, които трябва да следвате при покупката на кола за градско шофиране. Разлика между градска кола и такава за далечни пътувания има и вие трябва да ги знаете. С днешните съвети ще може да купите точната градска кола за вас или свой роднина съвсем лесно.

Оглед преди покупката

Започваме с това, че преди покупката на която и да било кола е нужно да направите предварителен оглед. Помощ с огледа на кола може да потърсите от компания за предварителен оглед на автомобил преди покупка.

Това е платена услуга, която се извършва от специалисти и дава гаранция и сигурност за избраният автомобил. Ще може много повече да научите за колата при положение, че с вас е човек, разбиращ от автомобили и занимаващ се професионално с оглед и оценка на автомобили.

Цената е на първо място!

Каквото и да си говорим по-нататък, то е ясно, че всичко зависи от сумата, която сме готови да отделим за покупката на такъв автомобил. Има шофьори, готови да похарчат повече пари за такъв тип покупка, но някои не смятат така и са по-обрани със своя бюджет за нова кола.

Нашият съвет е първо да си определите бюджет, който да ви води при избора на кола след това. Не е нужно да давате “луди пари” за автомобил, който няма да използвате пълноценно и може да купите друг на по-евтина цена.

Лесно и евтино обслужване

Това трябва да е един от водещите фактори при покупката на какъвто и да било автомобил. Наличието на резервни части и достъпните им цени са от голямо значение при бързото, лесното и евтино обслужване. Ако купите автомобил, за който няма достатъчно авточасти както на място, така и в интернет, то вие ще трябва да чакате по-дълго време за ремонт, а това не е много изгодно.

Големината на автомобила

Градският автомобил се различава от другите по вид автомобили със своите по-малки и компактни размери. Това от своя страна ограничава местата и пространството за пътниците, както и вместимостта за превоз на багаж. Това е така, за да може автомобилът да бъде много по-маневрен и с него да се паркира лесно и влиза на всякакви места. Не купувайте твърде голям автомобил с цел градско шофиране.

Какъв да бъде обема на двигателя?

Обема на двигателя на градските автомобили е хубаво да бъде до 1.6 литра. Колкото по-малък е обема на двигателя, то толкова по-нисък е разхода на гориво, данъка на автомобила е по-евтин и разхода за гражданска отговорност също е по-малък. Няма смисъл да търсите градски автомобил с много конски сили, защото вие няма да изпреварвате други коли, а глобите за превишена скорост не са никак приятни за никой.

От значение ли е вида на горивото?

С все по-често повдиганата тема за опазване на околната среда е нужно да се замислим и за вида на горивото на автомобила. Митовете за това, че дизеловите двигатели са по-икономични от бензиновите са вече разбити. Все по-често се заговаря за икономични бензинови двигатели, подходящи за градски условия. Всичко обаче зависи от начина на шофиране.

Хубаво е да знаете и, че дизеловите автомобили се забраняват в големите европейски столици, което не е изключено да се случи и у нас. Замърсяването от тях е по-голямо и с цел намаляването на вредните газове се спират тези автомобили. Ако искате да сте на 100% природосъобразни може да отделите по-голяма сума за градска кола и да си купите един електрически автомобил.

Ръчна или автоматична скоростна кутия?

Шофирането в градски условия може да бъде много отегчително и досадно. Бавното придвижване в пиковите часове може да ви вбеси до крайност. Точно за това е добра идея да потърсите кола с автоматична скоростна кутия. Поддържането й не е скъпо и трудно както се говори от мнозина, а точно обратното. Ако сте свикнали обаче на ръчна скоростна кутия също няма да сгрешите с покупката на такава кола.

С повече или по-малко екстри да е колата?

Екстрите в един автомобил са може би последното нещо, на което се обръща внимание, а това не трябва да е така. Колкото повече екстри има един автомобил, толкова по-добре за вас. Полезни екстри за градски автомобил могат да бъдат:
– парктроник (отпред и/или отзад);
– мултимедиен волан;
– климатична система, която охлажда и загрява бързо;
– навигация;
Повечето екстри ще означават и малко по-висока цена на автомобила, но със сигурност си заслужава да имате част от изброените екстри или пък дори всичките. Удобството е на първо място!