Видове сифони за баня

Сифонът е хидравлично уплътняващо устройство под формата на тръба, което се поставя между канализацията в дома ни и тръбите. Използва се за прехвърляне на вода от един съд в друг. Добрият сифон при оптимални условия помага да се избегнат течове на вода, да се неутрализират лошите миризми в тръбите и, накратко, да се гарантира, че нашата инсталация работи правилно и се запазва за по-дълго време.

Ето защо сифоните за банята – едно от помещенията в дома ни, които се използват най-много от водопроводната инсталация – трябва да са качествени и в добро състояние. Освен това трябва да изберем сред различните видове капани този, който най-добре отговаря на нуждите ни. А те, сами по себе си, се разделят на няколко вида, като най-известни са линейни сифони.

Преди да започнете, е важно да отбележим, че първото нещо, което трябва да направите, е да проверите дали сифонът е достатъчен или имате нужда от сифонна кана, която може да се използва не само за умивалника, но и за останалата част от арматурата за баня. Повечето сифони се предлагат в пластмасов или метален вариант, така че ще трябва да изберете и вида на материала.

Малки или разтегателни сифони

В зависимост от мястото, на което ще бъде поставен сифонът, размерът на сифона трябва да варира. Съществуват малки сифони, в случай че трябва да се поберат в много малко пространство, и разтегателни сифони, които могат да се адаптират към големи пространства. Тези разтегателни сифони имат гъвкава тръба, която се адаптира към различни форми и удължения.

Сифонна кофа или отделни сифони

Сифонната каничка е подходяща, когато ви е необходим сифон, който да работи за няколко тоалетни, като например умивалник, душ и биде. Това улеснява избягването на застояване на вода и съответно на миризми. Недостатъкът на инсталирането на сифонна кана е, че изисква повече място.

Индивидуалният сифон е по-подходящ за бани, които не се използват толкова често, например за баня за гости или за втори дом. Предимството на сифонния контейнер е, че монтажът му изисква по-малко място и е по-скрит от погледа. Във всеки случай се препоръчва тоалетната да има отделен сифон.

Можете също така да намерите сифони, изработени от различни материали, които ще се впишат по-добре в банята ви, в зависимост от дизайна на банята, ако сифонът трябва да бъде видим. Пример за сифони, които изглеждат добре, са месинговите сифони.
Вече видяхте, че в зависимост от нуждите на вашата баня може да ви е необходим един или друг вид сифон. В нашия магазин за водопроводни, санитарни и отоплителни аксесоари ще откриете най-подходящия за вашата баня.

Видът на сифона зависи от следните фактори:

Къде ще бъде поставен.

Той може да се монтира във вани, душове, мивки, умивалници, тоалетни, бидета, перални машини и съдомиялни машини, като всеки тип сифон има специфичен размер за свързване на санитарния уред към канализацията.

Тип на изхода за източване

Отводнителната тръба може да има вертикален или хоризонтален изход. За вертикален изпускателен отвор бихме избрали затворен сифон във формата на буквата “S”. За хоризонтален изпускателен отвор бихме избрали отворен сифон във формата на буквата “U”.

Изисквания

В малки помещения бихме избрали сифон с изключително плосък профил, който спестява място и е идеален за домакински уреди. Ако е необходимо да се адаптира към различни форми и удължения, бихме избрали разтегателен сифон с гъвкава тръба, който може да бъде оборудван с ABS изход за блокиране на натрупаната вода. При наличие на два изхода за вода, в случай на умивалник или мивка, бихме избрали двоен сифон.